Ekonomi

32 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Çalışma saatleri, yıllık izinler ve fiyatlar değişecek

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik yapılmasına yönelik ilk adımı attı.

Sabah’ın haberine göre ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar pek çok konuda yeni düzenlemeler yapılacak. Ücreti ödemeyen veya eksik para yatıranlara cezalar artacak. Ücretin gündelik veya sabit (indirilebilir) olarak belirlenmesi netlik kazanacak. Genel tatil ücretini ödemeyenlerin cezası netleşecek. Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri etkinleştirilecek ve çocuk işçilere ilişkin mevzuat düzenlenecektir.

Beştepe’de gerçekleştirilen Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı’nda, Anayasa hükümleri dışında çalışma hayatındaki 20 farklı kanundaki mevzuat karmaşası ortadan kaldırılacak. 2003 tarihli İş Kanunu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. Farklı maddelerde yer alan düzenlemeler tek bir temel Türk İş Kanunu’nda birleştirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu hazırlıklar kapsamında işçi ve işverenlerin yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerini de aldı.

YAPTIRIMLAR YENİDEN DÜZENLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı 4 yıllık stratejik planda, yapılacak düzenlemelere ilişkin ipuçları da yer aldı. Stratejik planda yer alan bulgulara göre, çalışan için hayati önem taşıyan bedelin eksik ödenmesi veya ödenmemesine ilişkin yaptırımlar yeniden düzenlenecek. Bedelin ödenmemesinde kasıt unsurunun aranmasının, idari para cezaları açısından caydırıcılık unsurunu azalttığı belirtildi.

Çalışma saatlerinin belgelenmemesi nedeniyle idari para cezası bulunmadığından çalışanların haklarının tespiti ve uyuşmazlıkların giderilmesi zorlaşmaktadır. Genel tatil ücretinin ödenmemesi halinde verilecek idari para cezasının açıkça belirtilmemesi nedeniyle sorun yaşanıyor. Yıllık ücretli izin kararları yeniden düzenlenecektir. İş Kanunu kapsamına girmeyen çocuk çalışanlara ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılacaktır. İş Kanunu’nda iş sözleşmesinin sendikal nedenlerle feshedilip sona erdirilmediğini tespit edecek bir kriter bulunmamaktadır. Sendikal nedenlere dayalı fesih geçersizliğinin ispatını kolaylaştıracak düzenlemeler mevzuatta yapılacaktır.

 

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu